Анализи Европейско първенство 2024 

Испания отново не е скучна. Хърватия не е безнадеждна дори след 0:3

Световният вицешампион Франция, безкрайно талантливата Англия, мощно стартиралата Германия… Основните фаворити за Евро 2024 са едни и същи според букмейкърите и суперкомпютъра на Opta. Испания обаче изглежда е подценена. Дали заради младостта на редица звезди. Или заради недоверието в Луис де ла Фуенте, в когото първоначално се съмняваха дори от Испанската футболна федерация. Скандалният ѝ вече бивш президент Луис Рубиалес при назначаването на 62-годишния специалист заяви, че той ще работи поне до европейското първенство.

Въпреки това треньорът, в чието досие са записани победи на континентални турнири с националния отбор до 19 години и младежкия национален отбор, както и сребърни медали от предишните олимпийски игри, е убедил с работата си – той може да ръководи основно “червената фурия”. Никой не помни поражението от Шотландия в началото на квалификационния цикъл и факта, че работата на де ла Фуенте започна със скандала със Серхио Рамос, на когото първоначално изглеждаше, че се разчита, но след това треньорът информира ветерана, че услугите на защитника вече не са необходими.

След това Рамос направи гневно изявление, много авторитетни медии обвиниха треньора в лицемерие, но работата започна и се оказа, че де ла Фуенте няма предразсъдъци към възрастовите играчи и дори не е близо до тях. Именно при него Йоселу дебютира за националния отбор на 33-годишна възраст. А при него на десния фланг на защитата с героя от финала на Шампионската лига – най-накрая играл на Евро Карвахал – се конкурира 38-годишният Хесус Навас. Но най-важното е, че от скуката на името на Луис Енрике не е останала и следа. Испания отново се превърна във Фурия, спечели Лигата на нациите, а преди да пътува за Германия, федерацията обяви новия договор на де ла Фуенте с поглед към Световното първенство през 2026 г.

Изпитанието в “групата на смъртта” – с действащите европейски шампиони Италия и бронзовия медалист от Световното първенство по футбол през 2022 г. Хърватия – е перфектният тест за амбицията и готовността да се отговори на предизвикателствата, за които де ла Фуенте говори малко преди турнира. И още през първото полувреме представянето на Испания заслужи епитета “убедително”. Отначало – когато тимът на Златко Далич имаше подстъпи към собствената си врата, а най-младият участник на Евро в историята Ямамай (на 16 години и 338 дни) беше много внимателно пазен от съзрялия в Манчестър Сити Гуардиола – изглеждаше, че сценарият на мача ще бъде написан от драскачите.

Модрич, Ковачич, Брозович – това вечно трио, 99 години за трима – знае по-добре от всеки друг в света какво е да регулираш ритъма на играта. Само испанците бяха по-хитри. Те осъзнаха, че тоталният контрол е стерилен и напомня за времето на Енрике, и в някакъв момент дадоха топката на противниците си. Сякаш го поканиха в своята половина на терена и в откритото пространство те веднага уловиха своя шанс. А колко добър беше Фабиан Руис! Хитър пас към Мората, който избяга от защитниците, плюс хладнокръвно соло в атака за втория гол – и стана 2:0.

Гол номер три – първият за националния отбор и най-възрастният за испанците на Еврото – отбеляза Карвахал на възраст 32 години и 338 дни. Защитникът, който пропусна две континентални първенства заради контузии, прави най-добрия сезон в кариерата си и хвана такъв шут, че страхотното подаване на Ямамай просто нямаше как да бъде пропуснато. Удивително е, че седем от 15-те гола на Карвахал са дошли през последните осем месеца! Испания пък повтори междинния резултат на Германия в мача на откриването. Но колко различни бяха тези мачове!

Шотландия нито се виждаше, нито се чуваше под германския натиск. Хърватия имаше поне един голов удар през първото полувреме, но Унай Симон спаси удара на Брозович, а при друга атака Гуардиола пропусна корнер, а Будимир улучи далечната греда. За разлика от тях Испания беше зашеметяващо ефективна, като нито веднъж не допусна владеене на топката от страна на съперника (48% към полувремето). Първият пропуснат момент от номиналните домакини беше спасяването на Ливакович след шут на Джамал. Шахтьорът трябваше да се хваща за главата неведнъж. Когато Кукурела се притече на помощ на вратаря, когато Симон (след собственото си “вкарване”) парира дузпа, а гол на Петкович бе отменен от ВАР.

Като цяло резултатът от мача е закономерен. Резултатът е отчасти парадоксален. Хърватия изобщо не е безнадеждна. Испания е добра, но все още не е перфектна и на места е уязвима. А и загубиха контузения Мората. Само де ла Фуенте, за когото съботният мач беше едва петнадесетият начело на отбора, казва, че времето укрепва отбора. А победи като тази също повишават самочувствието. Това е важно в големите турнири, така че това 3:0 е заявка за завръщане в Берлин на 14 юли. За финалния мач.

 

Последни публикации

Leave a Comment